Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Κατασκευή αυτόματου φωτισμού και συναγερμού με το άνοιγμα της εξώπορτας με τη χρήση παλιών πλακετών από ηλεκτροβάνες…

Πάντα με γοητεύει η χρησιμοποίηση ανταλλακτικών από παλιές συσκευές που δεν δουλεύουν σε νέες εφαρμογές άσχετες με αυτές για τις οποίες αρχικά είχαν κατασκευαστεί.



Έτσι λοιπόν μετά την επιθυμία ενός φίλου μου να φτιάξουμε έναν αυτοματισμό για την οικία του, όπου απέχει πολλά μέτρα η εξώπορτα του οικοπέδου του από το σπίτι ώστε να αντιλαμβάνεται άμεσα το άνοιγμα της… ήταν μια ακόμα πρόκληση για μένα να φτιάξω μια κατασκευή ασφαλή και λειτουργική στο ελάχιστο δυνατό κόστος…

Από μια πρόσφατη επισκευή που είχα κάνει σε κάποια διαμερίσματα για αυτονομία τους στην κεντρική θέρμανση, είχα φυλάξει τις πλακέτες από τις παλιές ηλεκτροβάνες γιατί είχαν ενσωματωμένο ένα ηλεκτρικό κύκλωμα υποβιβασμού τάσης και αλλαγής από εναλλασσόμενο σε συνεχές ρεύμα για την ενεργοποίηση του ρελέ στο 60V DC. Σε κάθε πλακέτα υπήρχαν ακόμα δύο διακόπτες επαφής.

Τα παραπάνω υλικά ήταν ότι χρειαζόμουν για αυτή την εφαρμογή.
Λόγω του ότι από το κεντρικό κύκλωμα ως την εξώπορτα που θα τοποθετούσα τους διακόπτες επαφής έπρεπε να διανύσουν τα καλώδια αρκετά μέτρα μέσα στην αυλή η  τάση δικτύου της ΔΕΗ τον (230 V AC 50HZ) ήταν απαγορευτική για την ασφάλεια των ανθρώπων. Το κύκλωμα υποβιβασμού τάσης από τα 230V στα 60V και από εναλλασσόμενο σε συνεχές ρεύμα της πλακέτας από την παλιά ηλεκτροβάνα ήταν μια ιδανική λύση.

Ο διακόπτης επαφής της πόρτας στην ουσία θα ενεργοποιούσε τα ρελέ που με την σειρά τους θα  ενεργοποιούσαν το προβολέα led 230V 10W και την σειρήνα. Χρησιμοποίησα δύο πλακέτες για την κατ επιλογή λειτουργίας του προβολέα ή της σειρήνας ή και τον δύο μαζί ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε φορά του ιδιοκτήτη.

Ένας επιπλέον αυτοματισμός που χρησιμοποιήθηκε, είναι το φωτοκύτταρο ημέρας νύχτας ώστε να μην χρειάζεται να ανοιγοκλείνει τον αυτοματισμό την μέρα και την νύχτα αλλά να το κάνει αυτόματα αυτό το φωτοκύτταρο.




Πριν αρχίσουμε οποιαδήποτε εφαρμογή- κατασκευή ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων  το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε με τα απαραίτητα υλικά μας. Πρώτα πρέπει να <<δουλέψει>> στο σχέδιο και να ξέρουμε τι ακριβώς πάμε να κάνουμε και μετά να βγάλουμε τα εργαλεία μας. Το 90% στην επιτυχία ενός ηλεκτρικού κυκλώματος είναι ο καλός σχεδιασμός!!!











Αφού λοιπόν τελειώσουμε με το θεωρητικό μέρος της κατασκευής μας προχωράμε στην πραγματοποίηση της.




Στο εσωτερικό της κατασκευής βλέπουμε της δύο πλακέτες από ηλεκτροβάνες που αφού τους έχω αφαιρέσει τα μοτέρ τους που δεν μας χρειαζόντουσαν έχουν συνδεθεί σε παράλληλη συνδεσμολογία μεταξύ τους για να κάνουμε τους αυτοματισμούς που περιέγραψα παραπάνω. 


Έτσι είναι η εξωτερική μορφή του πίνακα ελέγχου του αυτοματισμού με την σειρήνα τοποθετημένη στο καπάκι και τον διακόπτη ελέγχου ενεργοποίησης του συναγερμού με την ενδεικτική λυχνία λειτουργίας. 




Σε αυτό το σημείο να πω  πως αν δεν έχετε την κατάλληλη τεχνογνωσία να μην επιχειρήσετε στην παραπάνω κατασκευή γιατί δουλεύει με ρεύμα 230 V AC και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και τα λάθη με αυτό το ρεύμα είναι θανατηφόρα!